Programul Interreg V-A România-Ungaria a fost prezentat în cadrul a 4 evenimente de informare care au avut loc în perioada 25-28 august 2015 în județele eligibile din Ungaria, la Szeged, Békéscsaba, Debrecen și Nyíregyháza.
Evenimentele de informare au fost organizate de Autoritatea de Management a Programului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și de Punctul de Informare din cadrul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).
Participanții au putut discuta despre strategia programului, axele prioritare și obiectivele specifice, activitățile eligibile, alocarea financiară pentru fiecare axă și calendarul estimat pentru lansarea primelor apeluri de proiecte. Fiecare întâlnire a inclus o sesiune de întrebări și răspunsuri, cu exemple de bune practici și prezentarea unui proiect de succes de către beneficiarul unui proiect finalizat. Împărtășirea experiențelor din perioada de programare anterioară și schimbul de informații au stimulat generarea de noi idei de proiect.
Evenimente de informare similare au fost organizate în prima săptămână a lunii august și în județele eligibile din România, la Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare.
Programul Interreg V-A România-Ungaria va finanţa proiecte cu caracter transfrontalier și strategic, care urmăresc valorificarea potențialului comun al regiunii și abordarea provocărilor comune. Bugetul programului este de 231.861.763 euro, din care 189.138.672 euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), repartizați pentru 6 axe prioritare:
- Axa Prioritară 1: Protejarea în comun și utilizarea eficientă a valorilor comune și a resurselor (Cooperare în domeniul valorilor comune și resurselor). Buget: 48.502.844 de euro.
- Axa Prioritară 2: Îmbunătățirea mobilității transfrontaliere durabile și eliminarea blocajelor (Cooperare în domeniul accesibilității). Buget: 34.995.589 de euro.
- Axa Prioritară 3: Îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere (Cooperare în domeniul ocupării forței de muncă). Buget: 55.070.771 de euro.
- Axa Prioritară 4: Îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății (Cooperare în domeniul sănătății și prevenției bolilor). Buget: 57.034.498 de euro.
- Axa Prioritară 5: Îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor (Cooperare în domeniul prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor). Buget: 9.548.042 de euro.
- Axa Prioritară 6: Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții și cetățeni (Cooperarea instituțiilor și comunităților). Buget total: 4.013.379 de euro.
Aria eligibilă este formată din 4 județe din România: Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș din România și 4 județe din Ungaria: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád.
Calendarul indicativ de implementare: lansarea primului apel de proiecte este estimată pentru luna octombrie 2015.
Sursa: www.mdrap.ro