Senatul a adoptat de curând, cu 77 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 3 abțineri, noua lege a cooperativei, aducând astfel completări și modificări asupra Legii cooperației agricole 566/2004.
Potrivit noii legi, cooperativele agricole vor fi de două tipuri: cooperative agricole de gradul I și de gradul II.
Cooperativele agricole de gradul I sunt persoane juridice constituite, după caz, din persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și/sau întreprinderi familiale definite potrivit Ordonanței nr. 44/2008.
Cooperativele agricole de gradul 2 sunt persoane juridice constituite din persoane juridice și persoane fizice, de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale potrivit Ordonanței nr. 44/2008.
Cum se realizeaza valorificarea producției
Valorificarea producției membrilor se va realiza de către cooperative pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care aceasta participă în cooperativa agricolă. Producția destinată vânzării aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifică integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea condițiilor prevăzute în statutul cooperativei.
Totalitatea terenurilor și efectivelor de animale a căror producție este valorificată prin cooperativa agricolă și a bunurilor acesteia se asimilează unei unități tehnico-economice, conform statutului cooperativei.
Cooperativa agricolă poate primi drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris de către aceștia și conform statutului cooperativei.
Cooperativa agricolă este asimilată unui fermier, astfel cum este definit la art.2, alin.1, lit f) din Ordonanța nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.104/2015, cu modificările și completările ulterioare, producător agricol, persoană juridică, a cărei dimensiune reprezintă cumulul dimensiunilor exploatațiilor membrilor cooperatori, aferente producției valorificate prin cooperativa agricolă și a exploatației cooperativei, după caz.
Facilități fiscale pentru membrii unei cooperative
Totodată, actual legislativ prevede și o serie de facilități pentru cei care aleg să se înscrie într-o cooperativă. Este vorba de scutirea de la plata impozitului pe venit a microîntreprinderilor membre ale unei cooperative, scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor mobile, precum și a mijloacelor de producției, în condițiile în care sunt exploatate în comun.
De asemenea, o altă facilitate va fi și reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate pentru cooperativele noi, precum și pentru următorii cinci ani de la intrarea în vigoare a acestei legi, potrivit formei adoptate de Senat.
Sursa: www.stiriagricole.ro