Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat spre dezbatere publică un set de instrucţiuni privind evitarea creării de condiţii artificiale în accesarea fondurilor europene, pentru finanțarea investițiilor în agricultură și în dezvoltarea mediului rural prin submăsurile 4.1 (Exploatații agricole), 4.2 (Procesare agricolă), 4.1a (Exploatații pomicole) și 4.2a (Procesare pomicolă) din PNDR 2020.
De asemenea, ulterior, pe 6 aprilie 2016, au fost publicate și instrucțiuni pentru Schema de ajutor de stat GBER și Schema de Minimis aferente Submăsurii 4.2 şi 4.2a şi pentru submăsurile 6.1 (Tinerilor Fermieri) și 6.4 (Dezvoltare activități non-agricole).
Instrucțiunile vor fi incluse ca anexe la Ghidul Solicitantului pentru submăsurile care vor fi deschise în cursul acestui an şi au ca obiectiv informarea beneficiarilor cu privire la eventualele situaţii care pot duce la crearea condiţiilor artificiale.
„Faptul că aceste instrucţiuni vor fi parte integrantă a Ghidului Solicitantului asigură o mai bună informare a potenţialilor beneficiari și a beneficiarilor asupra modului corect de accesare și implementare a măsurilor de finanțare. Anexele sunt specifice fiecărei submăsuri și, în urma rezultatelor consultărilor publice, vor fi adaptate cât mai bine diferitelor tipuri de investiții. Cred că este, pentru noi și pentru beneficiarii noștri, cea mai bună metodă de a arăta, în practică, modul în care sunt implementate cerințele europene în domeniu.” a declarat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.
Acest set de instrucțiuni a fost realizat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în urma unor ample dezbateri și comunicări cu partenerii sociali ai Agenției, astfel încât să vină în sprijinul beneficiarilor prin clarificarea anumitor aspecte și indicatori, precum și prin enunțarea unor prevederi aplicate pe fiecare submăsură în parte.
***
Informații suplimentare
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost până în prezent parte în 404 litigii care au avut ca obiect neregulile rezultate din identificarea condițiilor create în mod artificial de către solicitanți și beneficiari pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Litigiile au vizat sancționarea de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a neregulilor identificate în implementarea proiectelor finanțate prin PNDR referitor la crearea de condiții artificiale pentru obţinerea de fonduri nerambursabile, pentru sporirea intensităţii sprijinului financiar nerambursabil sau pentru depăşirea plafoanelor de sprijin impuse în cadrul măsurilor pentru investiţii.
Din totalul litigiilor privind condițiile artificiale constatate în cadrul proiectelor, 19 dosare au fost soluționate definitiv (irevocabil) de către instanțele de judecată și din care în 15 litigii au fost soluționate favorabil Agenției. Alte 217 procese au fost câştigate în fond de către AFIR și 94 de procese au fost pierdute în instanța de fond. La această dată mai sunt pe rol în prima instanță 72 de dosare.
Din cele 19 litigii soluţionate irevocabil, 15 au fost câştigate de AFIR și 4 au fost soluţionate în favoarea beneficiarilor/ solicitanţilor: SC Fun Ica SRL, I.I. Pop Catalin Vasile, I.I. Tomoiagă Ileana şi I.I. Coman Ileana.
Astfel, pentru litigiul câştigat de SC Fun Ica SRL, beneficiar al Măsurii 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, AFIR trebuie să restituie suma de 5.932 lei, parte din debitul achitat de beneficiar anterior soluţionării irevocabile a litigiului ce a avut ca obiect anularea Procesului Verbal de Constatare de nereguli şi stabilire a creanţelor bugetare. Pentru I.I. Pop Catalin Vasile, de asemenea, beneficiar al Măsurii 312, nu sunt sume de restituit de către AFIR deoarece beneficiarul nu a achitat debitul. Pentru ceilalţi doi solicitanţi, care au depuse proiecte în cadrul măsurii 313 „Încurajarea activităţilor turistice”, AFIR a fost obligată să semneze contracte de finanţare pentru proiecte cu o valoare totală eligibilă ca obiect al finanţării nerambursabile de 438.242 lei pentru solicitantul I.I. Tomoiagă Ileana şi respectiv 435.692 lei pentru solicitantul I.I. Coman Ileana.
Sursa: AFIR