Fermierii mici și mijlocii vor avea la dispoziție prin noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 proiecte tip făcute de Ministerul Agriculturii, iar cei care vor integra producția vor avea punctaje suplimentare la evaluarea proiectelor, a declarat duminică, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
“Noul PNDR este un program mult simplificat față de PNDR 2007-2013. Introducem un sistem de achiziții publice pentru privați, mult simplificat față de ceea ce a fost până acum și încercăm să rezolvăm o problemă structurală pe care România o are în agricultură și anume, odată cu creșterea exporturilor, vrem să nu mai exportăm materie primă ci produse procesate. În acest sens, unul dintre principiile PNDR este punctajul suplimentar pentru cei care integrează producția. De asemenea, fermierii mici și mijlocii vor avea proiecte tip la dispoziție făcute de minister, ca să nu mai cheltuiască bani pe consultanță”, a precizat Daniel Constantin.
Potrivit sursei citate, toate cele 14 măsuri din noul PNDR vor avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, cu o evaluare lunară sau trimestrială.
“O noutate pe noul PNDR este că vom avea sesiuni continue de depuneri de proiecte, pe toate cele 14 măsuri din program, cu o evaluare lunară sau trimestrială. De asemenea, vrem să mai rezolvăm și infrastructura secundară de irigații, pentru că a reieșit, și în urma consultărilor pe care le-am avut la minister, dar și la toate deplasările prin țară, că această sumă de 370 de milioane de euro pe care o avem pentru sistemul de irigații poate să rezolve problemele din sector”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Noul program va avea și o măsură dedicată împăduririlor și pentru crearea de perdele forestiere, unde au fost alocate 105 milioane de euro, dar va exista sprijin și pentru drumuri forestiere.
Ministrul Agriculturii a precizat că toate investițiile care se fac în sistemul integrat de dezvoltare a zonei Deltei Dunării și a zonei limitrofe Deltei Dunării vor avea punctaj suplimentar pe toate măsurile, cu excepția celor care sunt în Biosfera Deltei Dunării.
“Acolo cred că trebuie mai degrabă încurajate compensațiile decât exploatarea propriu zisă, dar în jurul Deltei Dunării, în zona de terasă, cred că activitățile agricole vor fi încurajate printr-un punctaj suplimentar pe toate măsurile din PNDR”, a spus șeful MADR.
Ministrul a subliniat că prima măsură se va lansa la începutul lunii mai, respectiv ‘Investiții în exploatații Agricole’ și fermele de familie care are alocată o sumă de 150 de milioane de euro.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis în data de 21 martie 2014 prima varianta a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene, în vederea obținerii unei opinii din partea experților europeni asupra conținutului viitorului PNDR.MADR este primul minister din România care furnizează Comisiei Europene o variantă de lucru a unui Program european de finanțare.
Cea mai importantă măsură din noul PNDR vizează “Investiții în active fizice” și are prevăzută o sumă de 1,932 miliarde de euro, cu trei submăsuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare și infrastructură, iar cea mai mare sumă — 1,025 miliarde euro — fiind orientată către modernizarea fermelor.
“Dezvoltarea exploatațiilor și a întreprinderilor” are prevăzută fonduri de 1,032 miliarde de euro în noul PNDR, circa 619 milioane de euro vor merge către “Instalarea tinerilor fermieri” și 412,8 milioane euro pentru “Start up și dezvoltarea de microîntreprinderi”.
O altă măsură din noul PNDR vizează “Serviciile de bază și reînnoirea satelor din zonele rurale” cu fonduri de un miliard de euro, iar agricultura ecologică va beneficia de peste 200 de milioane de euro în următorii șapte ani. O altă măsură importantă este cea legată de “Gestionarea riscurilor”, care are alocată o sumă de 397,8 milioane de euro.
PNDR este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investițiile private și publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România. Alocarea totală pentru perioada 2014 — 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste program.
Sursa: http://www.agerpres.ro/