Ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu: Era de preferat ca beneficiarii POSDRU să își organizeze mai bine proiectele, dar își vor primi banii. Cum a cheltuit miliarde de euro o țară cu 40% din populație în risc de saracie și excluziune socială

Noul ministru al Fondurilor Europene, Aura Răducu, a dat asigurări că beneficiarii care au derulat proiecte în cadrul POSDRU își vor primi banii cheltuiți corect, după ce mai multe organizații non-guvernamentale și patronate au amenințat statul cu procese colective dacă nu le sunt rambursate cheltuielile efectuate în proiectele din programul de resurse umane. Ministrul a afirmat însă că beneficiarii POSDRU ar fi trebuit să își organizeze mai bine proiectele, pentru a nu împinge finalizarea acestora către sfârșitul anului 2015, când se încheie perioada de programare 2007-2013, și trebuie respectate anumite termene impuse de Comisia Europeană.

 

Principalele informații pe scurt:

  • România va încheia perioada de programare 2007-2013 cu o rată de absorbție de 70%, urmând astfel să rateze atragerea a aproape 6 miliarde de euro din cei 19,2 miliarde de euro – fonduri structurale și de coeziune puse la dispozție de Uniunea Europeană.
  • În Programul Operțional Creșterea Competitivității Economice (POSCCE) 2007-2013, întreprinderile mici și mijlocii reclasificate într-o clasă superioară de firme NU vor suporta pierderi de bani europeni din această cauză.
  • Ministerul Fondurilor Europene vrea să refazeze 85 de proiecte mari de infrastructură, începute în perioada de programare 2007-2013, dar care nu pot fi finalizate până la data-limită de 31 decembrie 2015.
  • Guvernul vrea să ceară Comisiei Europene să-i deconteze 40 de milioane de euro pentru bursele plătite studenților și elevilor în programele naționale.
  • Potențialii beneficiari vor trebui să mai aștepte până în a doua jumătate a lunii ianuarie 2016 pentru a putea depune următoarele proiecte pentru noii bani europeni, în perioada de programare 2014-2020, în condițiile în care până în prezent, în anul 2015, din programele de fonduri structurale și de coeziune administrate de Ministerul Fondurilor Europene, doar două linii de finanțare au fost deschise: una pentru cercetare și una pentru proiectele IT și comunicații, în cadrul PO Competitivitate 2014-2020. Reamintim că Bruxelles-ul a plătit avansurile de 700 de milioane de euro României în noul cadru financiar 2014-2020.
  • Ghidurile din programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 lansate “mi s-au părut prea complicate și aveau un limbaj dificil pentru beneficiar”. De aceea, ghidurile vor fi refăcute în a doua jumătate a lunii ianuarie 2016.
  • Sistemul electronic pentru depunerea proiectelor europene, realizat în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) “este poate cel mai mare sistem pe care o să-l aibă România în următoarea perioadă. Instalațiile și dotările sunt de super lux, serverele pe care se țin toate aceste date”.

 

Sursa: HotNews